O przepisie
Czas przygotowywania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 6 brukselek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- ¼ selera
- ¼ pora
- 1 szklanka mrożonego groszku
- pęczek koperku
- 2 litry bulionu warzywnego
- ½ szklanki śmietanki do zup i sosów
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek pokrojony w plasterki, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrojony w półplasterki, smażymy przez 3 minuty i zalewamy całość bulionem. Gotujemy 5 minut i dokładamy ziemniaki pokrojone w kostkę, brukselki pokrojone w ćwiartki i wsypujemy groszek. Gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec całość zalewamy śmietaną i wrzucamy doprawiamy drobno pokrojonym koperkiem.