O przepisie
Czas przygotowywania: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżki masła
- 6 białych cebul
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 pora
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 l wody
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz
- pęczek koperku
- ulubione pieczywo
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, delikatnie ją posól i smaż 10 minut co chwilę mieszając.
Zalej winem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zredukuj wino i zalej wszystko wodą.
Dołóż por pokrojony w półkrążki, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i korzeń selera.
Gotuj przez 25 minut, dopraw solą i pieprzem. Serwuj posypaną posiekanym świeżym koperkiem i ze świeżym pieczywem.