O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina + noc do namoczenia fasoli i grzybów
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 4 szklanki kapusty kiszonej
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 6 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Fasolę zalewamy na 12h. Na drugi dzień w głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez 2 minuty,  dodajemy kapustę, ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszam ogień i przez godzinę co jakiś czas mieszamy kapustę. Odsączamy fasolę, zalewam wodą i gotuję do miękkości (około 50 minut). W garnku gotujemy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Ugotowane ziemniaki duszę razem z wodą (wody nie może być więcej niż na wysokość ziemniaków). Do kapusty dodaję ugotowaną i odsączoną fasolę i duszone ziemniaki. Doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i miodem. 

Dodatkowo na patelni rozgrzewam olej i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na złoty kolor. 

Kapustę z fasolą podaję polaną cebulą. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.