O przepisie
Czas przygotowywania: 2 godziny
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml wrzącej wody
- 1 szczypta soli
- 20g oleju
- 15g suszonych grzybów
- 1 szklanka podgrzybków mrożonych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
- Składniki na barszcz:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 kg podłużnych buraków
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone grzyby
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Gorącą wodę łączymy z olejem. Powoli wlewamy wodę z olejem do mąki. Masę ugniatamy na podsypanej mąką stolnicy przez ponad 5 minut do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut.
Suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 3 minut. Dodajmy zamrożone grzyby i ugotowane suszone grzyby. Smażymy przez 30 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, przekładamy całość do blendera kielichowego i miksujemy na drobne kawałki.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując małą ilością mąki. Wycinamy kółka szklaneczką wielkości max 5 cm. Nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Placek składamy na pół z farszem w środku i sklejamy boki, następnie łączymy dwa końce tworząc pierścionek. Gotowe uszka układamy na stolnicy. Gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy w dużym garnku, dodaję grzyby, czosnek i zalewam całość bulionem. Zagotowujemy zawartość i zmniejszamy moc palnika tak, żeby barszcz tylko mrugał. Gotujemy przez godzinę, Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem.
Uszka wykładamy na talerz i zalewamy przecedzonym barszczem.