O przepisie
Czas przygotowywania: 90 minut
Poziom trudności: Trudny
Składniki na jedną porcję:
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- DODATKOWO:
- 1 szklanka borówek
- 1 szklanka malin
- cukier puder do obsypania tarty
Sposób przygotowania:
Mąkę i masło szybko posiekaj nożem, dodaj cukier, sól i wodę i szybko zagnieć. Formę na tartę (24cm) wyklej ciastem, owij folią spożywczą i chłodź w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 190ºC (góra dół). Tartę przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą/kulkami ceramicznymi – piecz 15 minut. Wyciągnij tartę i usuń papierem razem z obciążeniem. Piecz kolejne 10 minut w temp 180ºC. Wyjmij i ostudź.
Budyń gotuj według wskazówek na opakowaniu. Przełóż go do miski i przykryj folią spożywczą tak, żeby nie miał styczności z powietrzem. Budyń ostudź.
W misce ubij masło razem z cukrem na biały puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj budyń. Po każdej łyżce dodaj masę do całkowitego połączenia.
Na upieczone ciasto wyłóż masę budyniową, obsyp świeżymi malinami i borówkami. Całość posyp cukrem pudrem. Przed podaniem schłódź w lodówce przez 30 minut.