O przepisie

Czas przygotowywania: 90 minut
Poziom trudności: Trudny

Składniki na jedną porcję:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka malin
  • cukier puder do obsypania tarty

Sposób przygotowania:

Mąkę i masło szybko posiekaj nożem, dodaj cukier, sól i wodę i szybko zagnieć. Formę na tartę (24cm) wyklej ciastem, owij folią spożywczą i chłodź w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 190ºC (góra dół). Tartę przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą/kulkami ceramicznymi – piecz 15 minut. Wyciągnij tartę i usuń papierem razem z obciążeniem. Piecz kolejne 10 minut w temp 180ºC. Wyjmij i ostudź.
Budyń gotuj według wskazówek na opakowaniu. Przełóż go do miski i przykryj folią spożywczą tak, żeby nie miał styczności z powietrzem. Budyń ostudź.
W misce ubij masło razem z cukrem na biały puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj budyń. Po każdej łyżce dodaj masę do całkowitego połączenia.
Na upieczone ciasto wyłóż masę budyniową, obsyp świeżymi malinami i borówkami. Całość posyp cukrem pudrem. Przed podaniem schłódź w lodówce przez 30 minut. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.