O przepisie

Czas przygotowywania: 1,5 GODZINY
Poziom trudności: Średni

Składniki na cztery porcje:

  • 4 ulubione kiełbasy
  • ĆWIKŁA:
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz
  • SAŁATKA WARZYWNA:
  • 1 ugotowana marchewka
  • 2 małe, ugotowane ziemniaki
  • ¼ ugotowanego selera
  • ½ ugotowanej pietruszki
  • 3 jajka na twardo (10 minut)
  • 2 ogórki kiszone
  • ¼ pora
  • ½ jabłka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • SOS CHRZANOWY:
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka chrzanu
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

ĆWIKŁA:

Buraki ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Łączymy razem z octem, cukrem, chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 

 

SAŁATKA WARZYWNA:

Ugotowane warzywa, jajka, jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę, por kroimy w półtalarki. Całość łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 

 

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez 8 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy octem, miodem, solą i pieprzem. 

 

SOS CHRZANOWY:

Wszystkie składniki sosu chrzanowego łączymy ze sobą, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

 

Na talerz wykładamy wcześniej zagrzaną w wodzie kiełbasę, po łyżce sałatki warzywnej i ćwikły, sos chrzanowy i konfiturę z czerwonej cebuli.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.