O przepisie
Czas przygotowywania: 1,5 GODZINY
Poziom trudności: Średni
Składniki na cztery porcje:
- 4 ulubione kiełbasy
- ĆWIKŁA:
- 2 ugotowane buraki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka chrzanu
- sól i pieprz
- SAŁATKA WARZYWNA:
- 1 ugotowana marchewka
- 2 małe, ugotowane ziemniaki
- ¼ ugotowanego selera
- ½ ugotowanej pietruszki
- 3 jajka na twardo (10 minut)
- 2 ogórki kiszone
- ¼ pora
- ½ jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
- SOS CHRZANOWY:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka chrzanu
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
ĆWIKŁA:
Buraki ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Łączymy razem z octem, cukrem, chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
SAŁATKA WARZYWNA:
Ugotowane warzywa, jajka, jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę, por kroimy w półtalarki. Całość łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez 8 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy octem, miodem, solą i pieprzem.
SOS CHRZANOWY:
Wszystkie składniki sosu chrzanowego łączymy ze sobą, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy wcześniej zagrzaną w wodzie kiełbasę, po łyżce sałatki warzywnej i ćwikły, sos chrzanowy i konfiturę z czerwonej cebuli.