O przepisie

Czas przygotowywania: 1,5 godziny
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • 1 kg schabu
  • 10 śliwek suszonych
  • 10 moreli suszonych
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Schab nacinamy w środku ostrym nożem, przekręcamy tak, aby powiększyć otwór. Wkładamy do niego naprzemiennie śliwki i morele. Schab mocno oprószamy solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy po minucie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką w temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok układamy czosnek w łupinach, szalotki przepołowione w łupinach, zalewamy całość bulionem. 

Po 50 minutach ściągamy pokrywkę, polewamy miodem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Schab schładzamy i serwujemy pokrojony w plastry, na zimno. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.