O przepisie
Czas przygotowywania: 1,5 godziny
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 1 kg schabu
- 10 śliwek suszonych
- 10 moreli suszonych
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Schab nacinamy w środku ostrym nożem, przekręcamy tak, aby powiększyć otwór. Wkładamy do niego naprzemiennie śliwki i morele. Schab mocno oprószamy solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy po minucie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką w temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok układamy czosnek w łupinach, szalotki przepołowione w łupinach, zalewamy całość bulionem.
Po 50 minutach ściągamy pokrywkę, polewamy miodem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Schab schładzamy i serwujemy pokrojony w plastry, na zimno.