O przepisie
Czas przygotowywania: 90 minut
Poziom trudności: Trudny
Składniki na jedną porcję:
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jaja
- SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 400 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- DODATKOWO:
- 1 nektarynka
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki borówek
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
W rondelku zagotuj wodę razem z masłem. Na gotującą się wodę wsypuj mąkę i mieszaj energicznie. Ciasto jest gotowe jak odchodzi od garnka i ma szklisty wygląd.
Wystudzone ciasto zmiksuj z jajkami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką (gwiazdka). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij okręgi, zachowując przy tym odstępy. Piecz w temperaturze 200ºC przez 20-30 minut.
Przygotowanie masy:
Dobrze schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Ptysie pokrój na pół i nadziej je masą śmietanową. Na śmietanę ułóż cząstki nektarynki, maliny oraz borówki i przykryj górną częścią. Posypuję cukrem pudrem.