O przepisie

Czas przygotowywania: 90 minut
Poziom trudności: Trudny

Składniki na jedną porcję:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jaja
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 400 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • 1 nektarynka
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki borówek

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

W rondelku zagotuj wodę razem z masłem. Na gotującą się wodę wsypuj mąkę i mieszaj energicznie. Ciasto jest gotowe jak odchodzi od garnka i ma szklisty wygląd. 

Wystudzone ciasto zmiksuj z jajkami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką (gwiazdka). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij okręgi, zachowując przy tym odstępy. Piecz w temperaturze 200ºC przez 20-30 minut. 

Przygotowanie masy:

Dobrze schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. 

Ptysie pokrój na pół i nadziej je masą śmietanową. Na śmietanę ułóż cząstki nektarynki, maliny oraz borówki i przykryj górną częścią. Posypuję cukrem pudrem.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.