O przepisie


Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 gałązki tymianku
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 małych marchewek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

 

Polędwiczkę oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obsmażamy na rozgrzanym maśle po minucie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem z pomarańczy i obkładamy gałązkami z tymianku. Pieczemy przez 20 minut w temp 180 stopni. 

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, ugniatamy razem z jajkiem, mąką i solą, łączymy składniki w jednolite ciasto. Wykładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 3 części. Z każdej kulki formujemy wałeczek o grubości kciuka i obtaczamy w mącę. Wałek delikatnie spłaszczamy i tniemy na 2 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie w dużym garnku do momentu, aż wypłyną na wierzch. 

Na rozgrzanej patelni z oliwą wrzucamy obrane marchewki. Smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Po kolejnych 3 minutach dolewamy miód i ocet, delikatnie redukujemy płyn i całość wykładamy na talerze. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.