O przepisie
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 gałązki tymianku
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 8 małych marchewek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obsmażamy na rozgrzanym maśle po minucie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem z pomarańczy i obkładamy gałązkami z tymianku. Pieczemy przez 20 minut w temp 180 stopni.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, ugniatamy razem z jajkiem, mąką i solą, łączymy składniki w jednolite ciasto. Wykładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 3 części. Z każdej kulki formujemy wałeczek o grubości kciuka i obtaczamy w mącę. Wałek delikatnie spłaszczamy i tniemy na 2 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie w dużym garnku do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Na rozgrzanej patelni z oliwą wrzucamy obrane marchewki. Smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Po kolejnych 3 minutach dolewamy miód i ocet, delikatnie redukujemy płyn i całość wykładamy na talerze.