O przepisie

Czas przygotowywania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały por
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodaj sól, powoli wlewamy wrzącą wodę i
cały czas mieszamy łyżką. Wszystkie składniki powinny połączyć się w masę, która w
trakcie mieszania zbierze z powierzchni miski całą mąkę i utworzy zwartą kulę. Taką kulę
zagniatamy jeszcze przez kilka minut przy pomocy dłoni do czasu, aż ciasto na podpłomyk
nie będzie się lepić do dłoni, będzie gładkie i sprężyste. Odstawiamy na 10 minut i
przykrywamy ściereczką.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy boczek
pokrojony w kostkę i por pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i
przekładamy do miski, dodajemy jajko jajko i śmietanę. Całość mieszamy i wykładamy na
podpłomyk.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.