O przepisie
Czas przygotowywania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 150 g mąki pszennej
- 125 ml wody
- 1 szczypta soli
- Składniki na nadzienie:
- 1 łyżka masła
- 1 mały por
- 100 g boczku wędzonego
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodaj sól, powoli wlewamy wrzącą wodę i
cały czas mieszamy łyżką. Wszystkie składniki powinny połączyć się w masę, która w
trakcie mieszania zbierze z powierzchni miski całą mąkę i utworzy zwartą kulę. Taką kulę
zagniatamy jeszcze przez kilka minut przy pomocy dłoni do czasu, aż ciasto na podpłomyk
nie będzie się lepić do dłoni, będzie gładkie i sprężyste. Odstawiamy na 10 minut i
przykrywamy ściereczką.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy boczek
pokrojony w kostkę i por pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i
przekładamy do miski, dodajemy jajko jajko i śmietanę. Całość mieszamy i wykładamy na
podpłomyk.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra, dół) przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.