O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 560 g mąki pszennej
  • 20 g oleju roślinnego
  • 60 średnich truskawek
  • 2 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i wyrabiam 3-5 minut. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy folią i odkładamy na 10 minut.

Świeże truskawki umieszczamy w durszlaku i myję pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki. Delikatnie osuszam i obtaczamy każdą truskawkę w cukrze.

Stolnicę lub blat podsypujemy mąką i wyciągam ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm) i wykrawamy szklanką lub ringiem kółka. Każde kółko dodatkowo rozciągamy w dłoniach i wkładamy do środka 1 truskawkę. Ciasto składamy na pół i sklejamy boki. Pierogi wykładamy na oprószony mąką blat i przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychały. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Zmniejszamy ogień i gotujemy mniej więcej po 15 pierogów. Po wypłynięciu pierogów gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładam na talerz.

Truskawki razem z cukrem umieszczamy na patelni, smażymy 5 minut następnie miksujemy na gładką masę. Na dno półmiska wlewamy mus i na wierzch układamy pierogi.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.