O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 300 g mąki
  • sól
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g startej mozzarelli
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz
  • 130 ml oleju roślinnego
  • 2-3 białe cebule

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy wraz z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy rozkłócone jajko. Wyrabiamy ciasto około 6 minut, a następnie wkładamy ciasto do woreczka i odkładamy na 30 minut. 

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty i dokładamy szpinak. Smażymy przez 6 minut aż mocno zmniejszy swoją objętość. 

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy i miksujemy razem z serami, doprawiamy solą i pieprzem. 

Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką farszu. Składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi. 

Dodatkowo na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy 3 cebule pokrojone w kostkę lub w piórka. Smażymy na złoto. 

Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i będą gotowały się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.  

Gorące pierogi polewamy zeszkloną cebulką.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.