O przepisie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 300 g mąki
- sól
- 120 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 50 g startego parmezanu
- 50 g startej mozzarelli
- 100 g serka śmietankowego
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz
- 130 ml oleju roślinnego
- 2-3 białe cebule
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy wraz z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy rozkłócone jajko. Wyrabiamy ciasto około 6 minut, a następnie wkładamy ciasto do woreczka i odkładamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty i dokładamy szpinak. Smażymy przez 6 minut aż mocno zmniejszy swoją objętość.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy i miksujemy razem z serami, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką farszu. Składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi.
Dodatkowo na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy 3 cebule pokrojone w kostkę lub w piórka. Smażymy na złoto.
Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i będą gotowały się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.
Gorące pierogi polewamy zeszkloną cebulką.