O przepisie
Czas przygotowywania: 2 godziny 30 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 300g mąki
- szczypta soli
- 120 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 20g masła
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 marchewka
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki mrożonych podgrzybków
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 łyżeczka listków tymianku
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy razem z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy rozkłócone masło. Wyrabiamy ciasto około 6 minut, a następnie wkładamy ciasto do woreczka i odkładamy na 30 minut.
Farsz:
Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody i gotujemy, aż będą miękkie.
Kapustę gotujemy 30 minut w niedużej ilości wody. W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez 5 minut. Ugotowane grzyby wyławiamy łyżką cedzakową i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię razem z cebulą. Ugotowaną kapustę, odcedzamy i delikatnie odciskamy, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Całość smażymy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy 3 łyżkami wody z grzybów, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i miodem. Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką farszu. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi.
Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy olej razem masłem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy 3 minuty i wrzucamy zamrożone grzyby, smażymy 7 minut. Zalewamy całość śmietanką, redukujemy przez 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku.
Pierogi serwujemy polane sosem grzybowym.