O przepisie

Czas przygotowywania: 2 godziny 30 minut
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 20g masła
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mrożonych podgrzybków
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka listków tymianku

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy razem z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy rozkłócone masło. Wyrabiamy ciasto około 6 minut, a następnie wkładamy ciasto do woreczka i odkładamy na 30 minut. 

Farsz:

Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody i gotujemy, aż będą miękkie. 

Kapustę gotujemy 30 minut w niedużej ilości wody. W tym czasie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez 5 minut. Ugotowane grzyby wyławiamy łyżką cedzakową i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię razem z cebulą. Ugotowaną kapustę, odcedzamy i delikatnie odciskamy, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Całość smażymy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy 3 łyżkami wody z grzybów, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i miodem. Ciasto dzielimy na cztery kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką, które nadziewamy jedną łyżeczką farszu. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi. 

Zagotowujemy 3/4 garnka osolonej wody i gotujemy po 10 pierogów, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.  

Sos:

Na patelni rozgrzewamy olej razem masłem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy 3 minuty i wrzucamy zamrożone grzyby, smażymy 7 minut. Zalewamy całość śmietanką, redukujemy przez 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. 

Pierogi serwujemy polane sosem grzybowym. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.