O przepisie
Czas przygotowywania: 3 godziny
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- Składniki na lody:
- 2 banany
- sok z połowy cytryny
- 250 g mascarpone
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- Składniki na owoce pod kruszonką:
- 4 brzoskwinie
- 2 laski rabarbaru
- 6 truskawek
- 3 morele
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
Sposób przygotowania:
Banany obieramy, kroimy na plastry, skrapiamy cytryną i wstawiamy do zamrażarki na
minimum 2 godziny. Zamrożone banany wraz z mascarpone i cukrem blendujemy w
mikserze kielichowym. W razie gdy są zbyt płynne wkładamy jeszcze na godzinę do
zamrażarki
Rozpuszczamy masło, łączymy z pozostałymi składnikami, ściskamy pomiędzy palcami,
żeby powstała nam kruszonka. W razie potrzeby podsypujemy mąką. W naczyniu na
dnie układamy pokrojone i pozbawione pestek i szypułek owoce, posypujemy kruszonką
i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 w 180 stopniach (góra dół).
Owoce pod kruszonką serwujemy z lodami bananowymi.