O przepisie

Czas przygotowywania: 3 godziny
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • Składniki na lody:
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • Składniki na owoce pod kruszonką:
  • 4 brzoskwinie
  • 2 laski rabarbaru
  • 6 truskawek
  • 3 morele
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe

Sposób przygotowania:

Banany obieramy, kroimy na plastry, skrapiamy cytryną i wstawiamy do zamrażarki na
minimum 2 godziny. Zamrożone banany wraz z mascarpone i cukrem blendujemy w
mikserze kielichowym. W razie gdy są zbyt płynne wkładamy jeszcze na godzinę do
zamrażarki
Rozpuszczamy masło, łączymy z pozostałymi składnikami, ściskamy pomiędzy palcami,
żeby powstała nam kruszonka. W razie potrzeby podsypujemy mąką. W naczyniu na
dnie układamy pokrojone i pozbawione pestek i szypułek owoce, posypujemy kruszonką
i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 w 180 stopniach (góra dół).
Owoce pod kruszonką serwujemy z lodami bananowymi.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.