O przepisie


Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 cebule szalotki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 jajek ugotowanych na miękko
  • KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
  • 4 małe czerwone cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju co chwilę mieszając. Mięso mielone mieszamy razem przesmażoną cebulą, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem. 

Keksówke wykładamy namoczonym zimną wodą papierem do pieczenia. 1/3 masy wykładamy na dno keksówki, jajka układamy wzdłuż keksówki i przykrywamy resztą mięsa. 

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:

Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone śliwki. Smażymy około 4-5 minut, następnie dolewamy wino. Wino redukujemy, co chwilę mieszając. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy przez 3 minuty. 

Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.