O przepisie
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 cebule szalotki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 jajek ugotowanych na miękko
- KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
- 4 małe czerwone cebule
- 5 suszonych śliwek
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju co chwilę mieszając. Mięso mielone mieszamy razem przesmażoną cebulą, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem.
Keksówke wykładamy namoczonym zimną wodą papierem do pieczenia. 1/3 masy wykładamy na dno keksówki, jajka układamy wzdłuż keksówki i przykrywamy resztą mięsa.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone śliwki. Smażymy około 4-5 minut, następnie dolewamy wino. Wino redukujemy, co chwilę mieszając. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy przez 3 minuty.
Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach.