O przepisie

Czas przygotowywania: 200 minut
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 200 ml białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 400 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ ŚLIWKOWĄ:
  • 8 śliwek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • DODATKOWO:
  • Tarta gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Przygotowanie bezy:

Piekarnik nagrzej do 120 stopni (tryb: góra, dół). Jajka wyciągnij 30 minut wcześniej z lodówki. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksowanie. Po około 3 minutach wsyp cukier łyżka po łyżce. Następnie po dodaniu cukru miksuj masę jeszcze przez 7 minut. Na koniec dolej ocet ryżowy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez 3 minuty. Piana powinna być błyszcząca, aksamitna i absolutnie nie powinna się rozwarstwiać.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na którym narysuj okrąg o średnicy 20 cm.
Uformuję masę szpatułką na wyrysowanym okręgu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i pozostaw do wysuszenia na 3 godziny w piekarniku. 

Przygotowanie masy:

Dobrze schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. 

Przygotowanie frużeliny ze śliwek:

W rondelku umieść przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Zasyp je cukrem i cynamonem.
Smaż przez 7 minut co chwilę mieszając. Śliwki przed wyłożeniem ostudź.
Na upieczoną bezę wyłóż masę śmietanową, następnie śliwki i polej powstałym sosem.
Obsyp gorzką czekoladą i od razu serwuj. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.