O przepisie
Czas przygotowywania: 200 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 200 ml białek
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 400 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ ŚLIWKOWĄ:
- 8 śliwek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szczypta cynamonu
- DODATKOWO:
- Tarta gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Przygotowanie bezy:
Piekarnik nagrzej do 120 stopni (tryb: góra, dół). Jajka wyciągnij 30 minut wcześniej z lodówki. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksowanie. Po około 3 minutach wsyp cukier łyżka po łyżce. Następnie po dodaniu cukru miksuj masę jeszcze przez 7 minut. Na koniec dolej ocet ryżowy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez 3 minuty. Piana powinna być błyszcząca, aksamitna i absolutnie nie powinna się rozwarstwiać.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na którym narysuj okrąg o średnicy 20 cm.
Uformuję masę szpatułką na wyrysowanym okręgu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i pozostaw do wysuszenia na 3 godziny w piekarniku.
Przygotowanie masy:
Dobrze schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder umieść w misie miksera. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Przygotowanie frużeliny ze śliwek:
W rondelku umieść przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Zasyp je cukrem i cynamonem.
Smaż przez 7 minut co chwilę mieszając. Śliwki przed wyłożeniem ostudź.
Na upieczoną bezę wyłóż masę śmietanową, następnie śliwki i polej powstałym sosem.
Obsyp gorzką czekoladą i od razu serwuj.