O przepisie
Czas przygotowywania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3⁄4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- Składniki na twaróg waniliowy:
- 200 g twarogu
- 2 serki waniliowe
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Składniki na mus jagodowy:
- 300 g świeżych lub mrożonych jagód
- 2 łyżki cukru
- skórka z otartej cytryny
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1⁄3 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na
gładkie ciasto. Dokładamy roztopione masło i ponownie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np.
naleśnikowej. Chochelką wylewamy ciasto i rozprowadzamy po patelni.
Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie zrumieniony.
Na patelnię wrzucamy jagody, cukier i skórkę z cytryny, gotujemy przez 5 minut.
Mąkę pszenną mieszamy z mlekiem i zalewamy jagody energicznie mieszając.
Wszystkie składniki na twaróg miksujemy na jednolitą masę.
Naleśniki smarujemy twarogiem, zwijamy w rulony i polewamy musem
jagodowym.