O przepisie

Czas przygotowywania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • Składniki na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3⁄4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • Składniki na twaróg waniliowy:
  • 200 g twarogu
  • 2 serki waniliowe
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Składniki na mus jagodowy:
  • 300 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z otartej cytryny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1⁄3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na
gładkie ciasto. Dokładamy roztopione masło i ponownie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np.
naleśnikowej. Chochelką wylewamy ciasto i rozprowadzamy po patelni.
Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie zrumieniony.
Na patelnię wrzucamy jagody, cukier i skórkę z cytryny, gotujemy przez 5 minut.
Mąkę pszenną mieszamy z mlekiem i zalewamy jagody energicznie mieszając.
Wszystkie składniki na twaróg miksujemy na jednolitą masę.
Naleśniki smarujemy twarogiem, zwijamy w rulony i polewamy musem
jagodowym.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.