O przepisie


Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3⁄4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • 2 kulki mozzarelli
  • Składniki na sos:
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1⁄3 papryczki chilli
  • 10 liści bazylii
  • 300 ml pulpu pomidorowej

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na
gładkie ciasto. Dokładamy roztopione masło i ponownie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np.
naleśnikowej. Chochelką wylewamy ciasto i rozprowadzamy po patelni.
Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie zrumieniony.
Pierś kroimy w centymetrową kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką
słodką, ziołami prowansalskimi, 2 ząbkami czosnku przeciśnięty przez praskę
cebulą pokrojoną w piórka. Wrzucamy wszystko do miski, zalewamy olejem i
dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy całość i smażymy przez
około 10 minut.
W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę i czosnek.
Smażymy przez 3 minuty i dolewamy pulpę pomidorową. Dokładamy liście bazylii
i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę sosu pomidorowego i na połówce
układamy po kilka kawałków kurczaka i poszarpaną mozzarellę. Składamy na pół
i znowu na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem.
Podpiekamy w 180 stopniach (góra, dół) przez 10 minut.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.