O przepisie
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3⁄4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- Składniki na nadzienie:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz
- 2 kulki mozzarelli
- Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1⁄3 papryczki chilli
- 10 liści bazylii
- 300 ml pulpu pomidorowej
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na
gładkie ciasto. Dokładamy roztopione masło i ponownie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np.
naleśnikowej. Chochelką wylewamy ciasto i rozprowadzamy po patelni.
Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie zrumieniony.
Pierś kroimy w centymetrową kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką
słodką, ziołami prowansalskimi, 2 ząbkami czosnku przeciśnięty przez praskę
cebulą pokrojoną w piórka. Wrzucamy wszystko do miski, zalewamy olejem i
dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy całość i smażymy przez
około 10 minut.
W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę i czosnek.
Smażymy przez 3 minuty i dolewamy pulpę pomidorową. Dokładamy liście bazylii
i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę sosu pomidorowego i na połówce
układamy po kilka kawałków kurczaka i poszarpaną mozzarellę. Składamy na pół
i znowu na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem.
Podpiekamy w 180 stopniach (góra, dół) przez 10 minut.