O przepisie
Czas przygotowywania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 8 młodych ziemniaków
- 8 liści szałwii
- 1 łyżka masła
- 1 dymka
- ½ młodej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka srirachy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na 6 równych części od strony trzonu, żeby się nie rozwaliła. W miseczce umieszczamy miód, olej, ocet, srirachę i czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Kapustę oprószamy solą i pieprzem i za pomocą pędzelka nacieramy każdą stronę kapusty zalewą miodową. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach (góra, dół).
Młode ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20-30 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grubo pokrojoną dymkę, szałwię i odcedzone ziemniaki, smażymy 3 minuty.
Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka. Doprawiamy sola i pieprzem, są gotowe jak zetnie się białko.
Ziemniaki razem z kapustą i jajkiem sadzonym serwujemy z maślanką.