O przepisie

Czas przygotowywania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 8 młodych ziemniaków
  • 8 liści szałwii
  • 1 łyżka masła
  • 1 dymka
  • ½ młodej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka srirachy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na 6 równych części od strony trzonu, żeby się nie rozwaliła. W miseczce umieszczamy miód, olej, ocet, srirachę i czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. 

Kapustę oprószamy solą i pieprzem i za pomocą pędzelka nacieramy każdą stronę kapusty zalewą miodową. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach (góra, dół). 

Młode ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20-30 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grubo pokrojoną dymkę, szałwię i odcedzone ziemniaki, smażymy 3 minuty. 

Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka. Doprawiamy sola i pieprzem, są gotowe jak zetnie się białko. 

Ziemniaki razem z kapustą i jajkiem sadzonym serwujemy z maślanką.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.