O przepisie

Czas przygotowywania: 1,5 godziny
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • Spód:
  • 200 g ciastek owsianych czekoladowych
  • 70 g masła
  • Masa twarogowa:
  • 1000 g twarogu z wiaderku
  • 250 g mascarpone
  • 200 g ricotty
  • 100 g mleczka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 mandarynek
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Ciastka i masło miksuje w blenderze kielichowym do momentu uzyskania mokrego piasku. Wysypuję i ugniatamy dłonią wyrównując dno. Twaróg, mascarpone, ricottę, mleczko skondensowane, ekstrakt waniliowy, cukier, jajka i mąkę umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 50 min. Sernik chłodzimy w piekarniku przez 30 minut. Uchylamy piekarnik, studzimy i na noc wkładamy do lodówki. Mandarynki obieramy i układamy na serniku. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i polewamy wierzch sernika. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.