O przepisie
Czas przygotowywania: 1,5 godziny
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- Spód:
- 200 g ciastek owsianych czekoladowych
- 70 g masła
- Masa twarogowa:
- 1000 g twarogu z wiaderku
- 250 g mascarpone
- 200 g ricotty
- 100 g mleczka skondensowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 mandarynek
- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Ciastka i masło miksuje w blenderze kielichowym do momentu uzyskania mokrego piasku. Wysypuję i ugniatamy dłonią wyrównując dno. Twaróg, mascarpone, ricottę, mleczko skondensowane, ekstrakt waniliowy, cukier, jajka i mąkę umieszczamy w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez 50 min. Sernik chłodzimy w piekarniku przez 30 minut. Uchylamy piekarnik, studzimy i na noc wkładamy do lodówki. Mandarynki obieramy i układamy na serniku. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i polewamy wierzch sernika.