O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 325 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
  • ¼ szklanki cukru
  • cukier puder do posypania
  • 700 ml mleka

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w garnku, dolewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i przez chwilę ucieramy drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa i będzie odchodzić od garnka.
Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, całość miksujemy na gładką masę. Ciasto dzielimy na 2 części.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na papier, następnie za pomocą płaskiej łopatki, rozprowadzić ciasto po papierze. Piec przez 20 – 25 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, powtarzamy pieczenie drugiego placka.
Gotujemy budynie: w szklance mleka rozprowadzamy proszki budyniowe i cukier, resztę mleka dobrze zagotowujemy, wlewamy mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszamy aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotujemy budyń przez ok. 1 – 2 minuty aż zacznie bulgotać, odstawiamy z ognia i studzimy. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło ubijamy mikserem przez ok. 2 minuty następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń ubijać dalej na puszystą i jasną masę.
Powstały krem smarujemy na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykrywamy drugim plackiem. odstawiamy bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.