O przepisie
Czas przygotowywania: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1/2 główka białej młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 pora
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4 pomidory śliwkowe
- 1 litr wody
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez 3 minuty. Dołóż poszatkowaną kapustę, sól i smaż przez 8 minut.
Zalej wodą, wsyp startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrojony w plastry. Dołóż liście laurowe, ziele angielskie, pomidory pokrojone w kostkę i całość gotuj przez 30 minut.
Zalej śmietanką i gotuj 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.