O przepisie

Czas przygotowywania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na 12 jajek:

  • 12 jajek
  • SKŁADNIKI NA JAJKA ZE SZPINAKIEM:
  • żółtka z 6 jajek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta ostrej chilli
  • sól i pieprz
  • SKŁADNIKI NA JAJKA FASZEROWANE NA ŻÓŁTO
  • żółtka z 6 jajek
  • ½ cebuli szalotki
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżka pieczarek marynowanych
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo (10 minut), studzimy, obieramy, kroimy na pół i wyciągamy żółtka. 

Żółtka umieszczamy po połowie w 2 miskach i dokładnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy w mikserze kielichowym. 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. szpinak i smażymy do momentu znacznego zmniejszenia objętości szpinaku, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy i masę szpinakową łączymy wraz z żółtkami, majonezem, chilli, doprawiamy solą i pieprzem. 

 

Drugą część żółtek również rozgniatamy widelcem i łączymy wraz z szalotką, kaparami, ogórkiem i pieczarkami pokrojonymi w bardzo drobną kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, łączymy razem z majonezem i musztardą. Farsz nakładamy na wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Układamy na półmisku i dekorujemy zieleniną.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.