O przepisie
Czas przygotowywania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na 12 jajek:
- 12 jajek
- SKŁADNIKI NA JAJKA ZE SZPINAKIEM:
- żółtka z 6 jajek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 200 g szpinaku baby
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka majonezu
- szczypta ostrej chilli
- sól i pieprz
- SKŁADNIKI NA JAJKA FASZEROWANE NA ŻÓŁTO
- żółtka z 6 jajek
- ½ cebuli szalotki
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżka pieczarek marynowanych
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo (10 minut), studzimy, obieramy, kroimy na pół i wyciągamy żółtka.
Żółtka umieszczamy po połowie w 2 miskach i dokładnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy w mikserze kielichowym.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. szpinak i smażymy do momentu znacznego zmniejszenia objętości szpinaku, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy i masę szpinakową łączymy wraz z żółtkami, majonezem, chilli, doprawiamy solą i pieprzem.
Drugą część żółtek również rozgniatamy widelcem i łączymy wraz z szalotką, kaparami, ogórkiem i pieczarkami pokrojonymi w bardzo drobną kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, łączymy razem z majonezem i musztardą. Farsz nakładamy na wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Układamy na półmisku i dekorujemy zieleniną.