O przepisie
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
- duża puszka masy makowej
Sposób przygotowania:
Przygotować masę makową.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżką cukru,
pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól i
mieszamy. Dodajemy jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy
ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do
zagniatania ciasta. (Miksujemy co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części.
Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy ok. 25cm,
najlepiej na papierze do pieczenia. Ciasto z papierem zsunąć na dużą blachę
do pieczenia. Rozsmarować ⅓ masy makowej, zostawiając mały brzeg.
Rozwałkować drugą część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć
na masie makowej. (Można ciasto wałkować na oprószonym mąką blacie lub
tak jak ja, rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na masę
makową papierem do góry. Następnie papier ściągnąć). Rozsmarować
połowę pozostałej masy makowej.
Rozwałkować trzecią część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i
ułożyć na masie makowej. Rozsmarować resztę masy makowej.
Rozwałkować czwartą część ciasta i ułożyć ją na masie makowej.
Na środku koła lekko odcisnąć np. szklankę. Ostrym nożem naciąć ciasto,
tworząc 16 części. (Najłatwiej najpierw naciąć ciasto na 4 ćwiartki, a
następnie każdą ćwiartkę na cztery części).
W obie ręce chwycić dwa leżące koło siebie kawałki i skręcić je do środka
dwa razy. Końcówki kawałków mocno ścisnąć/ skleić ze sobą. Tak skręcić
wszystkie kawałki i ścisnąć końce.
Ciasto przykrywamy ściereczką, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do
temperatury 180°C (góra- dół).
Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy pędzelkiem ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w
temperaturze 180°C (góra- dół).
Lekko ciepłe ciasto można polukrować. Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru
rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę.