O przepisie

Czas przygotowywania: 60 minut
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 1/2 główki kapusty
  • 200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 200 g ryżu
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 papryka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż przez 3 minuty. Kapustę poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dodaj majeranek. 

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. 

W garnku rozgrzej masło. Wrzuć posiekany czosnek, smaż 3 minuty i zalej passatą pomidorową. 

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i gotuj przez 5 minut. 

Mięso mielone, przestudzony ryż, cebulę z kapustą, kaszę manną, wybite jajka, pieprz ziołowy włóż do dużej miski i mieszaj dłonią, żeby połączyć wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj średnie kotleciki i ułóż je w formie wyłożonej papierem. Całość zalej sosem pomidorowym. Na wierzch połóż paprykę pokrojoną w paski. Piecz przez 45 minut, pod przykryciem w temperaturze 200 stopni (góra dół). Gołąbki serwuj posypane posiekanym koperkiem. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.