O przepisie
Czas przygotowywania: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 grube plastry karkówki
- 100 ml wody
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g kaszy gryczanej palony
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
- 5 ogórków kiszonych
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Karkówkę oprósz solą i pieprzem, rozgrzej olej i obsmaż ją po 3 minuty z każdej strony. Dorzuć posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Całość zalej śmietanką, sosem sojowym i wodą. Gotuj przez 20 minut. W tym czasie ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu.
Ogórki pokrój w grube plastry, dodaj drobno pokrojoną szalotkę. Polej miodem i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Karkówkę serwuj polaną sosem razem z sypką kaszą gryczaną i surówką z ogórków kiszonych.