O przepisie

Czas przygotowywania: 60 minut
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 grube plastry karkówki
  • 100 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g kaszy gryczanej palony
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Karkówkę oprósz solą i pieprzem, rozgrzej olej i obsmaż ją po 3 minuty z każdej strony. Dorzuć posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. 

Całość zalej śmietanką, sosem sojowym i wodą. Gotuj przez 20 minut. W tym czasie ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu. 

Ogórki pokrój w grube plastry, dodaj drobno pokrojoną szalotkę. Polej miodem i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Karkówkę serwuj polaną sosem razem z sypką kaszą gryczaną i surówką z ogórków kiszonych.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.