O przepisie

Czas przygotowywania: 2 godziny
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • CIASTO:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • RABARBAR:
  • 500 g różnych owoców (truskawki, maliny, śliwki, rabarbar)
  • KRUSZONKA:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe

Sposób przygotowania:

Ciasto: 

Mleko rozpuszczamy razem z cukrem i delikatnie studzimy. W mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręcznie lub mikserem z hakiem. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Budyń: 

Wszystkie składniki na budyń umieszczamy w garnku i dokładnie miksujemy. Zagotowujemy całość cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i przykrywamy folią tak, żeby dotykała masy. 

Kruszonka: 

Rozpuszczamy masło, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy w kulę, przekładamy do woreczka i odkładam na czas wyrastania ciasta do lodówki. 

2 duże blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe i płaskie bułeczki. Układamy w dość sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką na kolejne 20 minut. Po tym czasie robimy wgłębienia szeroką szklanką (dnem, prawie do samej blachy). Do wgłębień nakładamy po łyżce budyniu i rozkładamy owoce . Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra dół) przez 23-25 minut. Delikatnie przestudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.