O przepisie

Czas przygotowywania: 2 godziny
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • 140g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki konfitury ze śliwek
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka konfitury ze śliwek do przełożenia
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:

Masło cukier i miód rozpuszczamy w rondelku,  doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy konfiturę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mleko, sodę i jajka rozkłócamy w osobnej misce. Dolewamy do masy z przyprawami i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy wymieszaną masę. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni (góra, dół), do suchego patyczka. 

Ostudzony piernik kroimy wzdłuż i przekładamy powidłami śliwkowymi. 

 

Polewa:

Cukier i wodę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy do uzyskania syropu cukrowego. Dodajemy zimne masło i mieszamy, aż do rozpuszczenia masła. Na koniec dosypujemy przesiane przez sitko kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Polewam ostudzony piernik polewą czekoladową i odstawiam w chłodne miejsce. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.