O przepisie
Czas przygotowywania: 2 godziny
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 140g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki konfitury ze śliwek
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka konfitury ze śliwek do przełożenia
- Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
- 50g masła
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
Masło cukier i miód rozpuszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy konfiturę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mleko, sodę i jajka rozkłócamy w osobnej misce. Dolewamy do masy z przyprawami i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy wymieszaną masę. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni (góra, dół), do suchego patyczka.
Ostudzony piernik kroimy wzdłuż i przekładamy powidłami śliwkowymi.
Polewa:
Cukier i wodę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy do uzyskania syropu cukrowego. Dodajemy zimne masło i mieszamy, aż do rozpuszczenia masła. Na koniec dosypujemy przesiane przez sitko kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Polewam ostudzony piernik polewą czekoladową i odstawiam w chłodne miejsce.