O przepisie
Czas przygotowywania: 30 minut + 12 godzin w zalewie
Poziom trudności: Łatwy
: 30 minut + 12 godzin w zalewie:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanki octu spirytusowego 10 %
- 0.5 szklanki cukru
- ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 3 cebule
- 0,5 kg śledzi (matiasów)
- 400 g śmietany
- świeżo mielony pieprz
- 8 ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanego kopru
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół krążki. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą umieszczamy w dużym garnku.
Zagotowujemy i studzimy, wkładamy na pół godziny do lodówki. Zalewamy śledzie, umieszczamy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominamy o nich na 12h.
Śledzie wyciągamy z zalewy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Śledzie kroimy w paski, zalewamy śmietaną i połową szklanki zalewy. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy pieprzem. Zupę śledziową serwujemy z gorącymi ziemniakami i świeżym koperkiem.