O przepisie

Czas przygotowywania: 30 minut + 12 godzin w zalewie
Poziom trudności: Łatwy

: 30 minut + 12 godzin w zalewie:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 0.5 szklanki cukru
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 3 cebule
  • 0,5 kg śledzi (matiasów)
  • 400 g śmietany
  • świeżo mielony pieprz
  • 8 ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanego kopru

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół krążki.  Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą umieszczamy w dużym garnku. 

Zagotowujemy i studzimy, wkładamy na pół godziny do lodówki. Zalewamy śledzie, umieszczamy w  lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i zapominamy o nich na 12h. 

Śledzie wyciągamy z zalewy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Śledzie kroimy w paski, zalewamy śmietaną i połową szklanki zalewy. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy pieprzem. Zupę śledziową serwujemy z gorącymi ziemniakami i świeżym koperkiem. 

 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.