O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 2 małe upieczone buraki
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • 2 bułki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 2 grube plastry pomidora malinowego
  • 4 plastry świeżego ogórka
  • 4 plastry cebuli czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały batat
  • 3 szczypty mielonego kuminu
  • 1 szczypta papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Buraki miksujemy razem z sezamem, słonecznikiem i czosnkiem. Całość mieszamy z mąką pszenną, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej, formujemy kotlety i smażymy po 5 minut po każdej ze stron. Bułki kroimy na pół i przekrojoną stroną opiekamy na suchej patelni. Bułki smarujemy majonezem, wykładamy sałatę, kotlety, plastry ogórka, pomidora, cebula i przykrywamy wierzchnią częścią bułki. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wrzucamy warzywa pokrojone w grubsze słupki. Oprószamy, solą, pieprzem i kuminem. Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach (góra i dół). 

Burgery serwujemy razem z frytkami z warzyw i ulubionymi sosami. 

 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.