O przepisie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 2 małe upieczone buraki
- 3 łyżki sezamu
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
- 2 bułki
- 2 łyżki majonezu
- 4 liście sałaty masłowej
- 2 grube plastry pomidora malinowego
- 4 plastry świeżego ogórka
- 4 plastry cebuli czerwonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały batat
- 3 szczypty mielonego kuminu
- 1 szczypta papryczki chilli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Buraki miksujemy razem z sezamem, słonecznikiem i czosnkiem. Całość mieszamy z mąką pszenną, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej, formujemy kotlety i smażymy po 5 minut po każdej ze stron. Bułki kroimy na pół i przekrojoną stroną opiekamy na suchej patelni. Bułki smarujemy majonezem, wykładamy sałatę, kotlety, plastry ogórka, pomidora, cebula i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wrzucamy warzywa pokrojone w grubsze słupki. Oprószamy, solą, pieprzem i kuminem. Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach (góra i dół).
Burgery serwujemy razem z frytkami z warzyw i ulubionymi sosami.