O przepisie

Czas przygotowywania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 2 grube kromki brioszki/chałki
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe kaszanki
  • 1 szalotka
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • woda do gotowania jajka
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, smażymy 3 minuty. Kaszanki obieramy ze skóry i łamiemy na mniejsze części. Smażymy przez 6 minut i dokładamy jabłko pokrojone w drobną kostkę i smażymy kolejne 5 minut. na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 

Jabłko, czerwoną cebulę i chilli kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą sola i piperzem. 

W małym garnku gotujemy wodę. Jak tylko woda się zagotuje dodajemy ocet, zmniejszamy ogień i płynnym ruchem wlewamy w środek wiru jajko. Gotujemy 3 minuty na bardzo małym ogniu. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i wykładamy na talerz, to samo robimy z drugim. 

Drugą część masła rozgrzewamy na patelni i opiekamy brioszki/chałki na złoty kolor. 

Na wierzch pieczywa wykładamy kaszankę, obsypujemy salsą z jabłka, na wierzch wykładamy jajko, oprószamy solą, pieprzem i posypujemy koperkiem i szczypiorkiem. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.