O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 3 małe buraki
  • 2 litry wody
  • ⅙ włoskiej kapusty
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W szerokim garnku na maśle smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dokładamy obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażymy przez około 3 minuty.
Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do garnka z zupą. Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
W międzyczasie dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
Dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy ocet. Podajemy z koperkiem. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.