O przepisie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 3 małe buraki
- 2 litry wody
- ⅙ włoskiej kapusty
- 1 puszka białej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W szerokim garnku na maśle smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dokładamy obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażymy przez około 3 minuty.
Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do garnka z zupą. Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy.
W międzyczasie dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
Dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy ocet. Podajemy z koperkiem.