O przepisie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 200 g twarogu z wiaderka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czekolada biała
- 1 czekolada gorzka
- 4 łyżki śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
Babka:
Wszystkie składniki należy wyciągnąć około 30 minut wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę (23 cm średnicy) smarujemy grubo masłem i oprószamy bułką tartą. Masło ubijamy mikserem przez 5 minut, następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno dodajemy jajka cały czas miksując. Twaróg dokładamy łyżka po łyżce cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia dodaję do masy i miksuję na wolnych obrotach. Masę dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao, miksuję do uzyskania jednolitej masy. Do formy od babki wykładamy po dwie łyżki jasnej masy na zmianę z ciemną. Wyrównuję masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Babkę wykładamy na kratkę i studzimy.
Polewa:
Białą czekoladę rozpuszczamy z dwoma łyżkami śmietanki i polewamy babkę. Gorzką czekoladę również rozpuszczamy z dwoma łyżkami śmietanki i polewamy po białej czekoladzie.