O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada biała
  • 1 czekolada gorzka
  • 4 łyżki śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

Babka:

Wszystkie składniki należy wyciągnąć około 30 minut wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Formę na babkę (23 cm średnicy) smarujemy grubo masłem i oprószamy bułką tartą. Masło ubijamy mikserem przez 5 minut, następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno dodajemy jajka cały czas miksując. Twaróg dokładamy łyżka po łyżce cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia dodaję do masy i miksuję na wolnych obrotach. Masę dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao, miksuję do uzyskania jednolitej masy. Do formy od babki wykładamy po dwie łyżki jasnej masy na zmianę z ciemną. Wyrównuję masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. 

Babkę wykładamy na kratkę i studzimy. 

 

Polewa:

Białą czekoladę rozpuszczamy z dwoma łyżkami śmietanki i polewamy babkę. Gorzką czekoladę również rozpuszczamy z dwoma łyżkami śmietanki i polewamy po białej czekoladzie.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.