Garnki emaliowane – co je wyróżnia?

Garnki emaliowane – właściwości i zalety

Garnki emaliowane to absolutny hit od wielu dekad. Mimo upływu czasu te naczynia nadal zachowały swoją innowacyjność i funkcjonalność oraz ponadczasowy styl. Zastanawiasz się, co je wyróżnia na tle innych garnków dostępnych na rynku? Zobacz, na czym polega ich fenomen.

Niesamowita wytrzymałość – największa zaleta naczyń emaliowanych

Garnkom emaliowanym dobrej jakości niestraszne są:

  • uszkodzenia mechaniczne – np. zadrapania czy rysy. Starannie zaaplikowane warstwy emalii chronią je zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz,
  • wysokie temperatury – możesz spokojnie stosować je nawet w piekarniku, do 240°C, bez obaw o to, że ulegną uszkodzeniu czy zaczną wydzielać szkodliwe substancje,
  • promienie słoneczne – są odporne na promieniowanie UV.

To właśnie dlatego wysokiej jakości naczynia z emalii niejednokrotnie są nawet przekazywane z pokolenia na pokolenie – ich wytrzymałość jest wręcz legendarna!

Garnki emaliowane współpracują z każdym typem kuchenki

Zdarzyło Ci się długo zastanawiać, czy garnki, które Cię interesują, będą działały na Twojej kuchence? Z emalią nie masz tego dylematu! Dobrej klasy naczynia z emalii sprawdzają się idealnie tak na klasycznych palnikach, jak i na płytach indukcyjnych. Warstwy emalii pokrywające solidną stal węglową sprawiają, że ciepło rozprowadza się wewnątrz każdego naczynia równomiernie, a gotowanie staje się przyjemnością w każdych warunkach.

Twoje garnki emaliowane przetrwają z Tobą, nawet jeśli zdecydujesz się na rewolucję technologiczną w kuchni! Przejście na indukcję nigdy nie było tak proste!

Emalia jest bardzo bezpieczna dla żywności

Zależy Ci na tym, aby gotować zdrowo i bezpiecznie – bez ryzyka, że materiał wykonania naczyń wejdzie w reakcję z przygotowywaną potrawą? Z emalią nie musisz się obawiać! Emaliowane garnki są w 100% neutralne dla produktów spożywczych – także tych o wysokim poziomie kwasowości. To dzięki temu możesz w nich również przechowywać żywność w lodówce. Nie obawiaj się! Nie nabierze przykrego posmaku i zachowa pełnię wartości odżywczych!

Garnki z emalii to prostota czyszczenia

Wysokiej jakości warstwa emalii jest niezwykle gładka i szklista. Dlatego niweluje ryzyko przywierania jedzenia i zapewnia wygodę czyszczenia. Ręcznie czy w zmywarce – pozbycie się z garnków emaliowanych zabrudzeń jest proste i przyjemne. Możesz to zrobić nawet przy pomocy naturalnych środków, np. wody z octem czy sody oczyszczonej. Jeśli wolisz użyć detergentów, nie ma problemu! Nie musisz się obawiać, że osiądą w zagłębieniach w fakturze dna naczynia! Zmyją się niezawodnie, a powierzchnia garnka będzie gotowa do ponownego użytku – bez przypaleń i innych osadów!

Garnki emaliowane są piękne przez lata

Żadne inne garnki nie są tak piękne, jak te z emalii. To bardzo dekoracyjna technologia produkcji, która pozwala nadać naczyniom piękne, wyraziste barwy. Takie, które wyglądają doskonale przez długi czas – zarówno z uwagi na ochronne właściwości emalii, jak i na jej odporność na promieniowanie UV. Masz pewność, że Twoje garnki nie wyblakną!

Chcesz odkryć w pełni moc innowacji drzemiących w tradycyjnym rozwiązaniu? Jeśli tak, sprawdź najnowsze kolekcje naczyń emaliowanych marki Emalia Olkusz i gotuj z przyjemnością oraz ze stylem!

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.