Chcesz zdrowo gotować? Jeśli tak, koniecznie zwróć uwagę na to, z jakich naczyń korzystasz. Garnki emaliowane to doskonały wybór, dzięki któremu przyrządzane posiłki zagwarantują pełnię smaku potraw i będą wolne od szkodliwych substancji. Zobacz, dlaczego!
Garnki emaliowane – w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością
Garnki emaliowane nie wchodzą w żaden reakcje z żywnością – bez względu na to, czy chcesz ugotować w nich słodki kompot z truskawek czy przyrządzić naprawdę kwaśny kapuśniak. Emalia nie reaguje na kwasy ani na inne substancje znajdujące się w jedzeniu – dlatego masz pewność, że w czasie gotowania nie wydzielają się szkodliwe związki.
Gładka powierzchnia emalii zapobiega osadzaniu się bakterii i pozostałości detergentów
Gdy wnętrze garnka jest chropowate, stwarza to ryzyko, że w niewielkich zagłębieniach zgromadzą się np. resztki pożywienia albo pozostałości po detergencie, który został użyty do mycia. To stwarza zagrożenie dla jakości oraz bezpieczeństwa przygotowywanych potraw. Jeśli nie chcesz się narażać na takie ryzyko – garnki emaliowane będą strzałem w dziesiątkę! Ich wyjątkowo gładka i wytrzymała powierzchnia jest łatwa do utrzymania w higienicznej czystości.
Garnki emaliowane nie rdzewieją
Stal, z której powstają garnki tego typu jest pokrywana szklistą powłoką, która doskonale zabezpiecza metalowy korpus przed rdzewieniem. W dobrej jakości naczyniach jest ona bardzo wytrzymała, więc ryzyko jej uszkodzenia przy normalnym użytkowaniu jest niewielkie. To kolejna zaleta dla osób, dla których troska o zdrowie domowników jest najważniejsza.
Z garnków emaliowanych łatwo usunąć przypalony osad
Przypalony garnek? To może zdarzyć się nawet najlepszemu kucharzowi! Jednak pozostawienie na dnie naczynia czarnej warstwy nie jest dobrym rozwiązaniem! Osadzony tam tlenek miedzi może mieć bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie Twoje i Twoich bliskich. Dlatego nie możesz dopuścić do tego, aby trafił do przygotowywanych w przypalonym garnku potraw. O ile niektóre typy naczyń są bardzo trudne do oczyszczenia z czarnej warstwy, o tyle gładką emalię możesz dość łatwo przywrócić do pierwotnego stanu – w przypadku garnków wysokiej klasy wystarczy sięgnąć po naturalne środki, np. sól kuchenną, sodę oczyszczoną czy ocet. Ich stosowanie jest bezpieczne, ponieważ emaliowana powłoka nie wejdzie z nimi w reakcję, natomiast już niepożądana warstwa spalenizny – tak! Pozbędziesz się jej bezpiecznie i znowu zyskasz możliwość zdrowego gotowania!
Garnki emaliowane są bezpieczne dla alergików
To ponownie efekt tego, że nie wchodzą one w reakcję z pożywieniem. Poza tym, nawet gdy są podgrzane do bardzo wysokich temperatur, nie wydzielają toksycznych substancji i – jak już wspomnieliśmy – nie sprzyjają zbieraniu się na powierzchni bakterii i innych szkodliwych drobnoustrojów. To wszystko sprawia, że mogą po nie sięgać nawet osoby zmagające się z alergiami.
Emaliowane garnki są odpowiednie do przechowywania posiłków
O ile w naczyniach ze stali nierdzewnej lepiej jest nie przechowywać przez dłuższy czas bigosu czy żurku, o tyle w garnkach z emalii możesz to robić bez obaw o swoje zdrowie oraz smak potraw.
Jak zatem widzisz, garnki emaliowane to naczynia, na które warto się zdecydować z myślą o zdrowiu swoim i całej rodziny. Koniecznie sprawdź najnowsze kolekcję garnków Emalii Olkusz i ciesz się przyjemnością z bezpiecznego gotowania bez ograniczeń!