O przepisie

Czas przygotowywania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • Składniki na krem buraczany:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1⁄4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • woda
  • sól i pieprz
  • Składniki na puree ziemniaczane:
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka zimnego masła
  • sól
  • Składniki na okrasę:
  • 1⁄4 oleju roślinnego
  • 2 białe cebule

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone
na plasterki i smażymy przez 3 minuty. Dokładamy obrane i pokrojone w plastry warzywa (botwinka, marchewka, pietruszka, seler), smażymy przez 4 minuty,
dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy całość wodą, żeby przykryć
warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie wyciągamy liść
laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem i wyłączamy
palnik. Całość miksujemy na gładką masę.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i
dusimy razem z masłem na aksamitną masę. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka białą cebulę. Na samym początku
solimy i smażymy do uzyskania brązowego koloru.
Na talerz wykładamy duży kleks puree ziemniaczanego, w środku puree formujemy
łyżką wgłębienie. Krem wlewamy delikatnie z boku puree. Posypujemy ulubionymi
ziołami.

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.