O przepisie
Czas przygotowywania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- Składniki na krem buraczany:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek botwinki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1⁄4 selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki octu winnego
- woda
- sól i pieprz
- Składniki na puree ziemniaczane:
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka zimnego masła
- sól
- Składniki na okrasę:
- 1⁄4 oleju roślinnego
- 2 białe cebule
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone
na plasterki i smażymy przez 3 minuty. Dokładamy obrane i pokrojone w plastry warzywa (botwinka, marchewka, pietruszka, seler), smażymy przez 4 minuty,
dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy całość wodą, żeby przykryć
warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie wyciągamy liść
laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem i wyłączamy
palnik. Całość miksujemy na gładką masę.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i
dusimy razem z masłem na aksamitną masę. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka białą cebulę. Na samym początku
solimy i smażymy do uzyskania brązowego koloru.
Na talerz wykładamy duży kleks puree ziemniaczanego, w środku puree formujemy
łyżką wgłębienie. Krem wlewamy delikatnie z boku puree. Posypujemy ulubionymi
ziołami.