O przepisie
Czas przygotowywania: 2 godziny
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- CIASTO:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 płaskie łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g mąki
- 100 g rozpuszczonego masła
- MASA BUDYNIOWA:
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- RABARBAR:
- 500 g różnych owoców (truskawki, maliny, śliwki, rabarbar)
- KRUSZONKA:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/4 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mleko rozpuszczamy razem z cukrem i delikatnie studzimy. W mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręcznie lub mikserem z hakiem. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Budyń:
Wszystkie składniki na budyń umieszczamy w garnku i dokładnie miksujemy. Zagotowujemy całość cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i przykrywamy folią tak, żeby dotykała masy.
Kruszonka:
Rozpuszczamy masło, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy w kulę, przekładamy do woreczka i odkładam na czas wyrastania ciasta do lodówki.
2 duże blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe i płaskie bułeczki. Układamy w dość sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką na kolejne 20 minut. Po tym czasie robimy wgłębienia szeroką szklanką (dnem, prawie do samej blachy). Do wgłębień nakładamy po łyżce budyniu i rozkładamy owoce . Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra dół) przez 23-25 minut. Delikatnie przestudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.