O przepisie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 560 g mąki pszennej
- 20 g oleju roślinnego
- 60 średnich truskawek
- 2 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i wyrabiam 3-5 minut. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy folią i odkładamy na 10 minut.
Świeże truskawki umieszczamy w durszlaku i myję pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki. Delikatnie osuszam i obtaczamy każdą truskawkę w cukrze.
Stolnicę lub blat podsypujemy mąką i wyciągam ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm) i wykrawamy szklanką lub ringiem kółka. Każde kółko dodatkowo rozciągamy w dłoniach i wkładamy do środka 1 truskawkę. Ciasto składamy na pół i sklejamy boki. Pierogi wykładamy na oprószony mąką blat i przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychały. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Zmniejszamy ogień i gotujemy mniej więcej po 15 pierogów. Po wypłynięciu pierogów gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładam na talerz.
Truskawki razem z cukrem umieszczamy na patelni, smażymy 5 minut następnie miksujemy na gładką masę. Na dno półmiska wlewamy mus i na wierzch układamy pierogi.