O przepisie
Czas przygotowywania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 2 grube kromki brioszki/chałki
- 2 łyżki masła
- 2 małe kaszanki
- 1 szalotka
- 2 małe jabłka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ czerwonej cebuli
- ½ papryczki chilli
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- woda do gotowania jajka
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, smażymy 3 minuty. Kaszanki obieramy ze skóry i łamiemy na mniejsze części. Smażymy przez 6 minut i dokładamy jabłko pokrojone w drobną kostkę i smażymy kolejne 5 minut. na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Jabłko, czerwoną cebulę i chilli kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą sola i piperzem.
W małym garnku gotujemy wodę. Jak tylko woda się zagotuje dodajemy ocet, zmniejszamy ogień i płynnym ruchem wlewamy w środek wiru jajko. Gotujemy 3 minuty na bardzo małym ogniu. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i wykładamy na talerz, to samo robimy z drugim.
Drugą część masła rozgrzewamy na patelni i opiekamy brioszki/chałki na złoty kolor.
Na wierzch pieczywa wykładamy kaszankę, obsypujemy salsą z jabłka, na wierzch wykładamy jajko, oprószamy solą, pieprzem i posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.