O przepisie

Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Średni

Składniki na jedną porcję:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • 5 łyżek ulubionej konfitury
  • ½ szklanki borówek

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę (około 10 minut). Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, dokładnie równając ją przy brzegach. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach (góra, dół). Wyciągamy biszkopt, chwilę studzimy i zwijamy w rulon przy dłuższych brzegach. Schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier ubijamy na gęstą masę. 

Wystudzony biszkopt odwijamy i delikatnie ściągamy papier, przy samym brzegu smarujemy konfiturą a resztę smarujemy śmietaną, wcześniej odkładając 3 łyżki masy. Biszkopt zwijamy w roladę i przekładamy na podłużną paterę. Na wierzch rolady wykładamy masę i posypujemy borówkami. 

Ładowanie strony...

Strona wykorzystuje pliki cookies.