O przepisie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- DODATKOWO:
- 5 łyżek ulubionej konfitury
- ½ szklanki borówek
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę (około 10 minut). Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, dokładnie równając ją przy brzegach. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach (góra, dół). Wyciągamy biszkopt, chwilę studzimy i zwijamy w rulon przy dłuższych brzegach. Schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier ubijamy na gęstą masę.
Wystudzony biszkopt odwijamy i delikatnie ściągamy papier, przy samym brzegu smarujemy konfiturą a resztę smarujemy śmietaną, wcześniej odkładając 3 łyżki masy. Biszkopt zwijamy w roladę i przekładamy na podłużną paterę. Na wierzch rolady wykładamy masę i posypujemy borówkami.