O przepisie
Czas przygotowywania: 1,5 godziny
Poziom trudności: Trudny
Składniki na jedną porcję:
- 1 podwójna pierś z kaczki ze skórą
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz różowy
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka miodu
- 1 korzeń selera
- 1 ziemniak
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki 30-36%
- 1/2 główki czerwonej kapusty poszatkowanej
- 1 szklanka wody
- 2 starte jabłka
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki – marynata:
Pierś z kaczki oczyszczamy z błony, skórę z piersi kaczki nacinamy w kostkę (najlepiej jak pierś będzie schłodzona). Rozmaryn, tymianek, czosnek i papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Solimy i oprószamy pieprzem równomiernie z każdej strony. Zioła wraz z czosnkiem i papryczka natrzeć dokładnie pierś z każdej strony. Piersi skropić olejem i odstawić do lodówki na 12 godz.
Smażenie piesi:
Smażenie piersi zacząć od zimnej patelni, zaczynając od skóry. Po wytopieniu części tłuszczu, zmniejszamy ogień i przekładamy na drugą stronę. Następnie na każdą z piersi wykładamy po łyżce masła. Polewamy pierś tłuszczem, który się wytopił do momentu roztopienia się masła. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni. Pierś należy „dociągnąć” w piekarniku przez około 6 minut w zależności od grubości piersi. Po 6 minutach wyłożyć piersi na deskę i przez około pięć minut nie ruszać żadnej z nich – pozostawić, żeby „odpoczęła”. Po tym czasie pierś kroimy w plasterki. prawidłowo w środku powinna być różowa. Jabłka i gruszki kroimy w ćwiartki i smażymy na patelni z miodem i cytryną przez 6 minut.
Puree:
Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w centymetrową kostkę. Garnek z selerem i ziemniakami zalewamy mlekiem i wodą. Zasypujemy solą i gotujemy 30 minut. Odcedzamy i mieszamy z gałką muszkatołową, masłem i śmietanką. Miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy jako dodatek do mięs.
Kapusta:
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z goździkami. Na koniec dodajemy starte jabłka. Gotujemy przez pięć minut i doprawiamy solą i pieprzem.