O przepisie
Czas przygotowywania: 1 godzina + noc do namoczenia fasoli i grzybów
Poziom trudności: Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 4 szklanki kapusty kiszonej
- 1 szklanka białej fasoli
- 6 ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy na 12h. Na drugi dzień w głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy kapustę, ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszam ogień i przez godzinę co jakiś czas mieszamy kapustę. Odsączamy fasolę, zalewam wodą i gotuję do miękkości (około 50 minut). W garnku gotujemy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Ugotowane ziemniaki duszę razem z wodą (wody nie może być więcej niż na wysokość ziemniaków). Do kapusty dodaję ugotowaną i odsączoną fasolę i duszone ziemniaki. Doprawiam solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i miodem.
Dodatkowo na patelni rozgrzewam olej i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na złoty kolor.
Kapustę z fasolą podaję polaną cebulą.