O przepisie
Czas przygotowywania: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 1/2 główki kapusty
- 200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 200 g ryżu
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 3 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz
- 1 papryka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka cukru
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż przez 3 minuty. Kapustę poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dodaj majeranek.
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć posiekany czosnek, smaż 3 minuty i zalej passatą pomidorową.
Dopraw solą, pieprzem, cukrem i gotuj przez 5 minut.
Mięso mielone, przestudzony ryż, cebulę z kapustą, kaszę manną, wybite jajka, pieprz ziołowy włóż do dużej miski i mieszaj dłonią, żeby połączyć wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj średnie kotleciki i ułóż je w formie wyłożonej papierem. Całość zalej sosem pomidorowym. Na wierzch połóż paprykę pokrojoną w paski. Piecz przez 45 minut, pod przykryciem w temperaturze 200 stopni (góra dół). Gołąbki serwuj posypane posiekanym koperkiem.